WAHOO KICKR POWER TRAINER VS. TACX NEO SMART T2800

Voor een indoor fietstraining met de meest realistische weerstand en naadloze reactie op applicaties kies je tussen de Wahoo KICKR Power Trainer en de Tacx Neo Smart. Deze Direct Drive fietstrainers bieden je allerhande mogelijkheden om interactief te trainen in je eigen huiskamer. Ondanks dat je met beide apparaten een topklasse product aanschaft, zijn er enkele verschillen.

Geluidsniveau: Een belangrijk verschil tussen de Tacx Neo Smart en de Wahoo KICKR is het vliegwiel dat de weerstand simuleert. De Neo Smart heeft een virtueel vliegwiel, wat betekent dat de weerstand computergestuurd is. De Wahoo KICKR heeft een fysiek vliegwiel dat weerstand geeft. Hierdoor is het geluid dat beide apparaten maken verschillend. Bij de Neo Smart hoor je de spoel van het magneetsysteem, terwijl je bij de KICKR het vliegwiel hoort draaien. Ondanks dat is de geluidsproductie van beide fietstrainers minimaal. Waar de Wahoo KICKR op lage snelheden en als je je benen stilhoudt iets luider is, is de Tacx wat beter te horen wanneer je op topsnelheid fietst. Deze verschillen zijn echter minimaal.

Nauwkeurigheid: Wanneer je graag op wattage traint wil je dat de ingebouwde vermogensmeter van je fietstrainer nauwkeurig is. Wat dat betreft ontlopen de KICKR en de Neo Smart elkaar weinig. Het nauwkeurigheidspercentage van de Neo Smart ligt net onder de 1%, waar de KICKR rond de 2% zit. Dit betekent dat de meting van je vermogen hooguit met 2% afwijkt van wat je daadwerkelijk trapt. Hierdoor houd je met beide fietstrainers zeer goed bij wat de intensiteit en effectiviteit van je inspanning was.

Weerstand en hellingshoek: Met de laatste update van de Wahoo KICKR heeft het apparaat een kleine slag gemaakt op het gebied van weerstand. Dat betekent dat zowel de Neo Smart als de KICKR nu een maximale weerstand van 2200 Watt heeft. De fietstrainer van Tacx biedt je wel een hellingshoek die kan oplopen tot 25%, waar de trainer van Wahoo tot 20% simuleert. Ondanks dat de gemiddelde fietser op 20% al zeer veel moeite heeft, kies je voor een loodzware klimtraining dus voor de Tacx Neo Smart.

Interactiviteit: Zowel de Tacx Neo Smart als de Wahoo KICKR is te gebruiken in combinatie met de meest populaire applicaties op de markt. Zo combineer je de trainers onder andere met Zwift, TrainerRoad of Kinomap. Beide apparaten reageren vrijwel naadloos op de applicaties, zodat je ook subtiele verschillen in weerstand haast direct in je benen voelt.

Conclusie: De topklasse fietstrainers van Wahoo en Tacx liggen qua prestaties en mogelijkheden ontzettend dicht bij elkaar. Beide trainers zijn zeer stil, bieden interactieve mogelijkheden en een maximale weerstand die professionele wielrenners zal doen zweten. Zelfs de prijs van beide producten ligt dicht bij elkaar. Je kiest voor een specifieke fietstrainer wanneer je een belangrijke eis hebt waaraan het apparaat moet voldoen. Gebruik je de trainer ook graag zonder stroom buiten voor je warming up of zoek je een zeer steile hellingshoek, kies dan voor de Tacx Neo Smart. Wil je de trainer compact opbergen en makkelijk vervoeren, kies dan voor de Wahoo KICKR.