HOE KIES JE DE JUISTE INDOORTRAINER?

De winter klopt op de deur. Om fit te blijven en straks klaar te zijn voor het nieuwe seizoen kiezen veel renners ervoor om binnen te gaan trainen. Maar… hoe kies je de juiste trainer? De hamvraag die je jezelf daarbij moet stellen is: wat is je doel? Wij helpen je op weg.

Basic of interactief?

Train je alleen om een beetje in shape te blijven, dan volstaat over het algemeen een basic trainer. De weerstand stel je hierbij gewoon handmatig in. Voor de meesten is dit alleen wat saai en dit kan de koude maanden dan ook nog eens langer laten duren. Het instapmodel voor een basix trainer met een hoge kwaliteit is de Tacx Blue Matic.

Een interactieve trainer biedt een uitkomst als je wat meer plezier zoekt in het trainen. Ook als je traint voor een specifiek doel komt deze van pas. Het instapmodel voor een interactieve trainer met een hoge kwaliteit is de Tacx Vortex Smart.

Direct drive of met achterwiel?

Bij een direct drive plaats je jouw fiets zonder achterwiel op de trainer, je zet hem direct op de cassette.

Bij een trainer met achterwiel wordt de weerstand via een rolletje op het achterwiel gezet. Direct drives zijn over het algemeen stiller, nauwkeuriger en gemakkelijker in gebruik.

Welke trainer je dan precies nodig hebt, is met name afhankelijk van je niveau en welke kwaliteiten je wilt trainen. Ben je bijvoorbeeld een sprinter of klimgeit? Sprinters kiezen met name voor trainers die een hoog vermogen kunnen leveren, terwijl klimgeiten kijken naar de maximale helling die de trainer realistisch kan simuleren.

Daarnaast zie je dat bij trainers wordt gerept over de grootte van het ‘vliegwiel’ en het ‘vliegwieleffect’. Wat dit precies inhoudt? Het ‘vliegwieleffect’ is ook wel bekend als de gesimuleerde massatraagheid en geeft weer hoe realistisch de trainer jouw pedaaltred kan simuleren. Hoe hoger dit getal, hoe realistischer die is.

Wil je liever niet voor elke training U eerst bezighouden met uw fiets op een toestel te zetten en liever er direct mee beginnen dan heb je nog de Wattbike of Neo Bike Smart.

De Wattbike Pro heeft een weerstandbereik van 0-3750 Watt. Daarmee is hij geschikt voor individuele trainingen van fitte individuen tot toprenners en topsprinters. Krachttraining, sprints en het simuleren van (zware) beklimmingen behoren tot de dagelijkse gebruiksmogelijkheden van de Pro.

De Wattbike Trainer heeft een weerstandbereik van 0-2000 Watt. Dat maakt hem geschikt voor junioren, trainingen met hoge rpm, revalidatie, groepsles en meer algemeen gebruik, zoals bijvoorbeeld in het sportcentrum. Door gebruik van de magneetrem kun je met de Trainer een groot deel van het weerstandbereik van de Pro halen. Alleen kun je bij een zelfde omwentelingssnelheid met een veel lager weerstand beginnen waardoor de Trainer voor een veel grotere doelgroep geschikt is.

De Tacx NEO BIKE Smart is een revolutionaire Smart bike ontworpen voor een ongekende, unieke en levendige ervaring. Zijn unieke features en design maken binnen fietsen verrassend realistisch en plezierig, en bieden tegelijkertijd een gemakkelijke manier om met je favoriete applicaties te trainen. Speciale features zijn: interactieve ventilatoren, geometrie van race- en triathlonfietsen, virtual shifting, stil nauwkeurig en krachtig, 4,5″ display, besturingsknoppen, 2 USB opladers, telefoon- en tablethouder, pedaalkracht analyse, met en zonder netstroom te gebruiken, dynamische inertie en road feel & gear feel. De Tacx NEO Bike Smart heeft een veel sterkere weerstandsmotor dan z’n concurrenten met een maximaal remvermogen van 2200 Watt en dus kan je zeer gericht trainen op klimmen en sprinten. De maximale hellingsgraad kan zelfs oplopen tot 25%!