Shimano roept HOLLOWTECH II crankstellen deels terug.

Shimano heeft een vrijwillige inspectie- en vervangingsmelding gedaan van geselecteerde 11-speed HOLLOWTECH II racefiets crankstellen, die geproduceerd zijn tussen 1 juni 2012 en 30 juni 2019, vanwege een mogelijk probleem met het loslaten van de lijmverbinding.

Om deze situatie op te lossen, zal Shimano de crankstellen, die vóór juli 2019 zijn geproduceerd, laten inspecteren door geautoriseerde Shimano-dealers. Elk crankstel dat de inspectie niet doorstaat wordt vervangen. Niet alle 11-speed HOLLOWTECH II racefiets crankstellen moeten worden geïnspecteerd. Alleen crankstellen, die geproduceerd tussen 1 juni 2012 en 30 juni 2019. Shimano verwacht dat slechts een zeer klein percentage van deze crankstellen vervangen moet worden. Shimano heeft een reeks richtlijnen en stappen gedeeld om het proces uit te leggen.

Dit zijn de betrokken Shimano HOLLOWTECH II crankstellen

De betrokken producten zijn crankstellen met de merken DURA-ACE en ULTEGRA en de modelnummers ULTEGRA FC-6800, FC-R8000 en DURA-ACE FC-9000, FC-R9100 en FC-R9100-P. De modelnummers zijn gestanst aan de binnenkant van de crankarm, in de buurt van de onderkant van de arm. Als het modelnummer op de crankarm niet overeenkomt met de hierboven vermelde modelnummers is geen verdere actie vereist.

Een productiecode is gestempeld aan de binnenkant van de crankarm, in de buurt van de onderkant van de arm. De betrokken modellen zijn geproduceerd vóór juli 2019 en hebben de volgende productiecodes van twee letters: KF, KG, KH, KI, KJ, KK, KL, LA, LB, LC, LD, LE, LF, LG, LH, LI, LJ, LK, LL, MA, MB, MC, MD, ME, MF, MG, MH, MI, MJ, MK, ML, NA, NB, NC, ND, NE, NF, NG, NH, NI, NJ, NK, NL, OA, OB, OC, OD, OE, OF, OG, OH, OI, OJ, OK, OL, PA, PB, PC, PD, PE, PF, PG, PH, PI, PJ, PK, PL, QA, QB, QC, QD, QE, QF, QG, QH, QI, QJ, QK, QL, RA, RB, RC, RD, RE en RF.Als de productiecode op de crankarm niet overeenkomt met een van de productiecodes van twee letters hierboven is geen verdere actie vereist.

Inspectie op tekenen van loslaten van de lijmverbinding of delaminatie

Consumenten die denken dat ze een getroffen product hebben, worden gevraagd contact op te nemen met een geautoriseerde Shimano-dealer om een gratis inspectie van het crankstel in te plannen. De dealer zal het crankstel inspecteren op tekenen van loslaten van de lijmverbinding of delaminatie.

Wanneer crankstellen tijdens de inspectie tekenen vertonen van loslaten van de lijmverbinding of delaminatie, krijgen levert Shimano gratis een vervangend crankstel dat door de dealer zal worden geïnstalleerd. Het vervangende crankstel zal een speciale versie zijn, die mogelijk een ander uiterlijk heeft, maar dezelfde prestaties levert.