Wilier lokt avonturiers met de nieuwe Adlar

De gravelcollectie van Wilier is een stukje uitgebreider geworden. Naast de Jena – die als alleskunner mag worden beschouwd – en de de Rave SLR voor gravelracers, is er nu de Adlar. Dat is dus het derde carbon model van Italiaanse framebouwer en deze gravelbike is heel expliciet gericht op avontuurlijke ritten. Volgens Wilier is Adlar de ideale fiets om mee te verdwalen en om lange dagen rond te zwerven in de ‘middle of nowhere’. Hét perfecte fiets om eropuit te trekken en als een ander mens terug thuis te komen.

Je kan je natuurlijk afvragen: is carbon wel het ideale framemateriaal voor dagenlange trektochten in pakweg Tadzjikistan of Timboektoe? Wat als je in het hol van pluto – bepakt en gezakt – tegen de korst gaat en er een barst in je frame zit? Wilier countert die bezorgheid enigszins door het frame van de Adlar op cruciale plaatsen te verstevigen. Daardoor kan je zelfs zonder problemen tot 35 kilogram bagage aan je fiets hangen. Door de vele bevestigingspunten voor tassen, bidonhouders en spatborden is de fiets er uiteraard ook helemaal op voorzien.

Daarnaast is ook de geometrie helemaal gericht op lange dagen in het zadel. Er werden heel wat elementen ‘geleend’ bij mountainbikes: de reach is lang en in combinatie met een korte stuurpen en een vlakke balhoofdhoek van 70 graden creëert dat een fiets die je ook op technische stroken en met volgeladen fietstassen makkelijk onder controle houdt.

De bovenbuis die naar achteren toe lichtjes afloopt en de laag aangezette staande achtervork moet dan weer zorgen voor voldoende flexibiliteit in de zitbuis, waardoor trillingen vanaf de weg beter geabsorbeerd worden.

In de voor- en achtervork is ruimte voor gravelbanden tot 52 mm breed of zelfs mountainbikebanden van 2 inch breed. De ronde zadelpen met een diameter van 27,2 mm kan je vervangen door een dropper post. Bovendien is de geometrie van de fiets er ook op voorzien om een verende voorvork te monteren. Hou je toch vast aan een vaste vork? Dan is het handig om te weten dat er intern ook ruimte is voor de kabel naar een naafdynamo.

De Adlar heeft geen houder voor een voorderailleur en is dus enkel verkrijgbaar in afmontages met een enkel voorblad.