EEN HYBRID FIETS: HOE WERKT DAT?

De elektrische trapondersteuning start als de fietser de pedalen ronddraait en stopt wanneer hij ophoudt met trappen. De frequentie of de kracht waarmee je op de pedalen duwt, bepaalt hoeveel elektrische hulp gegeven wordt. Je kunt het nog best vergelijken met fietsen met wind in de rug. Het is wettelijk bepaald dat de motor automatisch uitgeschakeld moet worden zodra je sneller dan 25 km/u rijdt.

Alle hybrid fietsen laten toe om het niveau van ondersteuning in te stellen. Zo kies jij zelf of je veel of weinig ondersteuning wil. En als de batterij leeg is, dan hou je nog altijd een prima fiets over – het is niet zoals een auto die zonder benzine valt.

Hybrid fietsen rijden comfortabel, maar wegen wel iets meer dan een gewone fiets. Dat komt door het gewicht van de batterij.

Waarom/voor wie een hybrid fiets?

De hybrid fiets is een prachtige innovatie. Het voordeel is eigenlijk heel simpel – hij verhoogt je actieradius als fietser. Hybrid fietsen maken moeilijke trajecten met veel hellingen of tegenwind een stuk aangenamer. De motor helpt bij het vertrekken en op hellingen, zowel in de stad, als tijdens langere tochten, of avontuurlijke trips.

Tot voor kort was de hybrid fiets vooral populair onder de 50 plussers. Het laat hen toe toch mobiel te blijven en te kunnen blijven deelnemen aan (langere) fietstochten. Ook mensen met hartklachten, knieproblemen of andere kleine fysieke problemen schaffen zich vaak een hybrid fiets aan.

Ondertussen is de hybrid fiets ook geliefd bij de ‘gewone’ en jonge fietser, die zich dankzij de hulp van de elektrische motor wat minder moet inspannen. Onder andere voor woon-werkverkeer biedt de hybrid fiets het voordeel dat langere afstanden behapbaar worden, zonder dat je je in het zweet moet fietsen.